Eindhovenaar Silvan Vasilda deelde tijdens De Stad Vertelt een bijzonder verhaal over de Manumissie van zijn familie. Een “vrijlatingsbrief” met de naam en datum van zijn vrijgemaakte voorouder(s). Silvan: “de eerste naamdrager van mijn familie is bij vrijlating in 1860, 3 jaar voor de officiële afschaffing van slavernij in Suriname, verdergegaan met een nieuwe achternaam: Vasilda. Een lettergreepverwisseling van de naam “Da Silva”, die zij als tot slaaf gemaakten kregen opgelegd.“ Foto: Armando Ello (Beyond Walls).


Vooronderzoek naar het slavernijverleden van Eindhoven

De Gemeente Eindhoven heeft besloten het slavernijverleden van de stad te onderzoeken en te starten met een vooronderzoek. Beyond Walls is uitgenodigd dit vooronderzoek uit te voeren. Hierin wordt enerzijds een eerste verkenning gedaan in de archieven, literatuur en verhalen. Ook wordt geïnventariseerd hoe Eindhovenaren en Eindhovense organisaties betrokken zouden kunnen en willen zijn bij een hoofdonderzoek naar het slavernijverleden van de stad.

Na de eerste periode van kennismaking en gesprekken voeren met verschillende comités, initiatieven en onderzoekers, werd het onderzoeksteam in december 2023 gevormd. Het inventariserend onderzoek is in januari 2024 gestart en wordt momenteel uitgevoerd door een team van betrokken academici en makers met expertise en affiniteit op het gebied van het Nederlandse koloniale en slavernijverleden en hedendaagse doorwerking. De uitkomsten van dit vooronderzoek zullen naar verwachting voor de zomer worden gepresenteerd aan de stad.

Onderzoeksteam
Het onderzoeksteam bestaat uit (historisch) onderzoekers Dr. Maaike Derksen, Laurindo Andrea, Marie Keulen, Kaylee Rosalina, Elaine Nolten, Suzanne Rastovac; educator en programmamaker Glenda Pattipeilohy; filmmaker en fotograaf Armando Ello en filmmaker en audio-engineer Jeremy Flohr. Met projectondersteuning van producent Brenda Pattipeilohy.

De Stad Vertelt: Filmportretten Eindhovenaren
Kennis is niet alleen in archieven of boeken te vinden. Binnen onze methodiek spelen persoonlijke verhalen van Eindhovenaren nu daarom ook een belangrijke rol. Zo hebben we naar aanleiding van de bijeenkomst De Stad Vertelt op 18 januari jl. tien Eindhovenaren met diverse achtergronden uitgenodigd om hun verhalen te delen. De orale vertellingen in de interviews dragen bij aan het vooronderzoek en vormen een belangrijke bijdrage aanvullend op het archiefonderzoek.

Carmen Schaken vertelt haar verhaal, still uit opnames De Stad Vertelt


Achtergrond
In november 2021 nam de Eindhovense gemeenteraad een motie aan waarin akkoord werd gegeven op het laten uitvoeren van een onderzoek. Uiteindelijk is collectief Beyond Walls door de gemeente Eindhoven in 2023 benaderd om een voorstel te schrijven. Het collectief is na gemeentelijk akkoord op hun voorstel in het najaar van 2023 van start gegaan. Het vooronderzoek is onderdeel van het onderzoek zoals bedoeld in de aangenomen motie.

Lees hier het voorstel. Het onderzoeksvoorstel is voortgebouwd op een voorzet opgesteld door historicus en onderzoeker Nancy Jouwe hetgeen integraal is opgenomen in dit voorstel. Ook zijn adviesgesprekken gevoerd met Nancy Jouwe en diverse Eindhovense cultuurprofessionals. Deze waardevolle gesprekken vormen een belangrijke bron binnen dit adviesvoorstel.

In contact komen met elkaar?
Wil je met ons in contact komen voor samenwerking, op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het vooronderzoek, uitnodigingen ontvangen voor bijvoorbeeld stadsgesprekken of heb je een vraag? Meer dan welkom! Stuur ons dan een mailtje via connect@beyondwallscollective.com ovv ‘slavernijverleden Eindhoven’. Ook kun je hier alvast delen hoe je betrokken wilt zijn bij het onderzoek naar het slavernijverleden van Eindhoven.


Foto’s onder: De Stad Vertelt op 18 januari 2024 in Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven. Betrokken Eindhovenaren deelden verhalen en kennis, sommigen brachten persoonlijke familievoorwerpen mee waarmee het slavernijverleden in Eindhoven tastbaar werd. Ook deelden mensen wat voor hen belangrijk is aan dit vooronderzoek. Waardevol én belangrijk om mee te nemen in ons inventariserend vooronderzoek naar het slavernijverleden van de stad.
📸 Sascha Waack

“Een kamer vol met kinderen van de wereld’

De stad vertelt in 100 talen
De verhalen en wensen van gekleurd belichte gezichten
Maar dit?
Dit is waar de stilte ligt
Waar de lippen van wijsheid gesloten zijn behalve voor de oren van begrip
En toch is het niet zo zwart-wit

De stad vertelt dat,
Dat wat is geweest niet los staat van dat wat is
Van links naar rechts
Van bakboord naar stuurboord
Van eiland naar vaste land naar
Een kamer vol met kinderen van de wereld

Niet van hier
Hier geboren maar toch niet van hier
Zoekend naar de basis
Diepe wortels, diepe gronden
Indisch zwijgen en toch één oma die stiekem vertelt
Maar wat deelt ze niet?
En wat deelt ze wel?

De stad vertelt ons
De verhalen van moeder op zoon
Vader op dochter
Waar opgelegde rollen vervaagden in generationeel lijden
Voorvaders en voormoeders die niets anders voor ons wensen dan
Iets beter, iets fijner

Van moeder op zoon
Van vader op dochter
Iets openlijker, iets duidelijker, iets bewuster
Wij weten over overleven
Culturen, rituelen
Alles wat ons is doorgegeven
Allemaal één bloemetje in het boeket”



— Spoken word op maat van woordkunstenaar Eauxby
tijdens De Stad Vertelt

Next
Next

OOSTCAST EN WESTCAST