MEERJARENSUBSIDIE AFK VOLLEDIG GEHONOREERD!

Amanda Pinatih (Conservator Vormgeving, Stedelijk Museum en PhD-kandidaat), Raki Ap (educator en activist) en Yopi Abraham (kunstenaar en oprichter van Awareness Moluccan Identity) in gesprek over de hedendaagse betekenis van erfgoed, aan de hand van een historisch archiefstuk in het Nationaal Archief (Documentaire DIASPORA 2020).

✨Met trots delen we dat Beyond Walls een structurele bijdrage ontvangt van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) voor 2025 - 2026! Onze aanvraag is volledig gehonoreerd én op alle criteria positief beoordeeld.✨

De commissie: “We zien in Beyond Walls een belangrijke organisatie op het gebied van erfgoedonderzoek naar, voor en met diasporagemeenschappen verbonden met koloniale geschiedenissen. Het doel om onderzoek te doen en de dialoog op te zoeken zit in de kern van haar werk besloten. We vinden het sterk dat gemeenschappen in Nederland en daarbuiten met elkaar verbonden worden. Er worden onderwerpen aangekaart die doorwerken in het heden, zoals hoe om te gaan met de teruggave van museale voorwerpen aan de oorspronkelijke eigenaars en hoe om te gaan met de immateriële kant van het koloniale verleden.”

Vanaf begin 2020 werken we met gemeenschappen, kunstenaars, onderzoekers en instellingen aan tentoonstellingen, onderzoek, internationale uitwisseling, publieksprogrammering, documentaires en educatieve trajecten die nieuwe generaties betrekken bij dekolonisatie en erfgoed. Met partners als Wereldmuseum Amsterdam, Museum Maluku, The Black Archives, Beeld & Geluid, Rijksmuseum, Van Abbemuseum, Universiteit van Amsterdam, Read My World, TarraWarra Museum of Art en vele anderen. 

“We vinden dat Beyond Walls met zijn focus op het erfgoed en de geschiedenis van Nederland, Indonesië, de Molukken en Papua een duidelijke toevoeging is op het culturele aanbod in de stad. De combinatie van participatie, onderzoek en storytelling heeft een verfrissende werking. De activiteiten omvatten zowel materiële zaken (objecten) als immateriële zaken (verhalen). Dit geeft ruimte voor persoonlijke emoties en gedachten van de deelnemers. We zien dat ingewikkelde en/of zware onderwerpen toegankelijk en begrijpelijk worden gemaakt en dat er zo een dialoog kan ontstaan. Daarmee zullen de activiteiten aansprekend zijn voor zowel de deelnemers als het publiek.” - de commissie


Deze subsidie markeert een belangrijke stap in onze professionalisering en ambities als organisatie die materieel en immaterieel erfgoed ontsluit, waarbij we de verwevenheid tussen erfgoed en verhalen onderzoeken en gemeenschappen centraal stellen in de besluitvorming over de betekenis, omgang en toekomst hiervan.

GELIJKWAARDIGE KENNISPRODUCTIE EN WEDERKERIGE RELATIES Erfgoed wordt ook in het heden gevormd. Door co-creatie, storytelling en onderzoek in samenwerking met gemeenschappen uit de verschillende (ei)landen en in de diaspora, draagt Beyond Walls bij aan gelijkwaardige uitwisseling en wederkerige kennisproductie waarin nieuwe verhalen ontstaan. Zo werkt het collectief binnen én buiten de muren aan een rechtvaardigere erfgoedpraktijk, waarin waardengedreven en gemeenschapsgestuurd werken centraal staan.

Trailer van de tweede reeks Dichter bij Onze koloniale erfenis in samenwerking met Wereldmuseum Amsterdam, Read My World en vier schrijvers en makers Zaïre Krieger, Dalilla Hermans, Chris Keulemans, Julia Jouwe & Robinson Jouwe.

EIGEN PROGRAMMALIJNEN EN EIGEN PLEK
“Het collectief belichaamt een jongere generatie en wil het eigen perspectief op erfgoed uitdragen in een niet-geïnstitutionaliseerde omgeving.” Vanaf 2025 richten we ons op de doorontwikkeling en realisatie van eigen programmalijnen over koloniale collecties, archieven en internationale uitwisseling. Ook werken we toe naar een lang gekoesterde droom: een eigen huis in Amsterdam-Oost. Een ontmoetingsplek voor (internationale) samenwerking, waar gemeenschappen, studenten, onderzoekers, kunstenaars en erfgoedmakers samenkomen aan een gedeelde tafel voor gelijkwaardige kennisdeling en talentontwikkeling. Hier bouwen we voort op samenwerkingen met makers van nu, zowel uit de diaspora als uit de (ei)landen waarmee we connecties delen, zoals de Molukken, Papua en Sulawesi. Dit doen we in solidariteit en samenwerking met andere gemeenschappen en instellingen die zich richten op (ei)landen waaronder de ABCSSS-eilanden en Suriname.

We zijn meer dan dankbaar voor alle samenwerkingen en deze mijlpaal! Snel meer updates op beyondwallscollective.com

Beeldoverzicht van samenwerkingen & projecten 2020-2025 📸: Sergio Risamasu, Armando Ello.

Previous
Previous

New Research & Artist Exchange WANUA in collaboration with Makassar International Writers Festival.

Next
Next

Throwback to our lecture performance in Budapest