Jedan Tutuhatunewa vertelt.

Jedan Tutuhatunewa is de zoon van SMN opvarende Daniel Tutuhatunewa die ternauwernood de ramp op het koopvaardijschip de Bintang overleefde. Samen met anderen dobberde hij na een torpedoaanval in de nacht van 21 november 1942, 17 dagen op een vlot in de zee. Zijn zoon Jedan woont toevalligerwijs aan het water in het Oostelijk Havengebied waar exact de koopvaardijschepen aanmeerden.

Op 5 mei sprak Jedan over zijn vader tijdens het Beyond Walls programma De Zee Vertelt. Ook heeft hij in zijn huis iets heel bijzonders waarmee hij zijn vader gedenkt. Bekijk hier zijn verhaal, opgenomen door Beyond Walls.

Onderzoek monument
Beyond Walls heeft op uitnodiging van Gemeente Amsterdam een verkennend onderzoek gedaan naar de onderbelichte koopvaardijgeschiedenis en het monument Zeeman op de Uitkijk, op de kop van het Java-eiland. Dit monument herdenkt jaarlijks de vele slachtoffers op zee. De vele mensen die tijdens WOII verplicht werden gesteld te blijven varen voor de Europese oorlogvoering waren geen militairen en werden plotsklaps 'civiele frontsoldaten' op zee.

Beyond Walls richtte zich met name op de vele Madurese, Javaanse, Indiase, Chinese, Molukse en Indo-Europese mensen op zee. Opvarenden die zowel als gevolg van de Tweede Wereldoorlog als van het kolonialisme de wereldzeeën over voeren met groot gevaar voor eigen leven. Velen van hen kwamen niet meer thuis. In hoeverre worden zij ook herdacht en zijn hun verhalen zichtbaar in de publieke ruimte?

Ons onderzoek streeft ernaar een completer verhaal te vertellen over deze koopvaardijgeschiedenis en de menselijke kant te belichten. Wie waren zij en wat waren hun verhalen?

Op de hoogte blijven van ons verkennend onderzoek? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Previous
Previous

Shishani & Sisterhood live at Amsterdam Roots Festival

Next
Next

Kick-off collaboration with students of the University of Amsterdam