Vooronderzoek naar het slavernijverleden van Eindhoven

De Gemeente Eindhoven heeft Beyond Walls uitgenodigd een vooronderzoek te doen naar het slavernijverleden van de stad. Als onderdeel van het vooronderzoek wordt een eerste verkenning gedaan in de archieven en beschikbare bronnen. Ook wordt geïnventariseerd hoe Eindhovenaren en Eindhovense organisaties betrokken zouden kunnen en willen zijn bij het hoofdonderzoek naar het slavernijverleden van de stad.

Na de eerste periode van kennismaking en gesprekken voeren met verschillende comités, initiatieven en onderzoekers, werd het onderzoeksteam in december 2023 gevormd. Het inventariserend vooronderzoek is in januari 2024 gestart en wordt gedaan door een team van betrokken academici en makers met expertise en affiniteit op het gebied van het Nederlandse koloniale en slavernijverleden en hedendaagse doorwerking. De uitkomsten van dit vooronderzoek zullen naar verwachting voor de zomer worden gepresenteerd aan de stad.

Onderzoeksteam
Het onderzoeksteam bestaat uit onderzoekers Laurindo Andrea, Dr. Maaike Derksen, Marie Keulen, Kaylee Rosalina, Elaine Nolten, Suzanne Rastovac, educator en programmamaker Glenda Pattipeilohy, filmmaker en fotograaf Armando Ello en filmmaker en audio-engineer Jeremy Flohr. Met projectondersteuning van producent Brenda Pattipeilohy.

Beeld: 1525 van kunstenaar Victor Sonna, werd in 2020 tentoongesteld in het Van Abbemuseum. Het omvatte een 25 meter hoge installatie met 152 unieke werken - de serie 152, die van beide kanten te zien was - evenals zes films en tweeënvijftig prints. De titel van de tentoonstelling speelt met het getal 152, waarbij er één vijf wordt toegevoegd: dit verwijst naar een van de eerste trans-Atlantische transporten van tot slaaf gemaakte mensen die plaatsvond in 1525. Bron: victorsonna.com, fotocredits: Ronald Smits

Lees hier het voorstel van Beyond Walls. Het onderzoeksvoorstel is voortgebouwd op een voorzet opgesteld door historicus en onderzoeker Nancy Jouwe hetgeen integraal is opgenomen in dit voorstel. Ook zijn adviesgesprekken gevoerd met Nancy Jouwe en diverse Eindhovense cultuurprofessionals. Deze waardevolle gesprekken vormen een belangrijke bron binnen dit adviesvoorstel.

Achtergrond
In november 2021 nam de Eindhovense gemeenteraad een motie aan waarin akkoord werd gegeven op het laten uitvoeren van een onderzoek. Uiteindelijk is collectief Beyond Walls door de gemeente Eindhoven in 2023 benaderd om een voorstel te schrijven. Na akkoord van de gemeente Eindhoven is het vooronderzoek in het najaar van 2023 gestart. Het vooronderzoek is onderdeel van het onderzoek zoals bedoeld in de aangenomen motie.

Connecten of op de hoogte blijven?
Wil je met ons in contact komen voor samenwerking, op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het vooronderzoek, uitnodigingen ontvangen voor bijvoorbeeld stadsgesprekken of heb je een vraag? Meer dan welkom! Stuur ons dan een mailtje via connect@beyondwallscollective.com ovv ‘slavernijverleden Eindhoven’. Ook kun je hier alvast delen hoe je betrokken wilt zijn bij het onderzoek naar het slavernijverleden van Eindhoven.


UITNODIGING 18 januari De Stad Vertelt - avondprogramma Eindhoven

Beeld: uit ‘1525’ van kunstenaar Victor Sonna, bron: victorsonna.com, fotocredits: Ronald Smits

Ben je een betrokken inwoner van Eindhoven of omgeving en geïnteresseerd in het slavernijverleden van de stad? Heb je een verhaal dat je belangrijk vindt om te delen en wil je hierover vertellen? Kom dan op 18 januari en deel je verhaal tijdens De Stad Vertelt! Een avond vol verhalen voor alle Eindhovenaren georganiseerd door onderzoekscollectief Beyond Walls.

Beyond Walls brengt voor het vooronderzoek naar het slavernijverleden van Eindhoven in kaart wat er leeft in de stad aan kennis en verhalen. Dit is niet alleen in archieven, boeken of collecties te vinden, maar juist ook in de vertellingen en verhalen die vaak generatie op generatie in families zijn doorgegeven.

Wat vind jij belangrijk? 
De avond heeft als doel de stad aan het woord te laten en te luisteren naar wat er leeft onder betrokken Eindhovenaren. In het kader van het vooronderzoek naar het slavernijverleden horen wij graag wat jij belangrijk vindt dat we meenemen in ons vooronderzoek. 

Wat is jouw verhaal?
Daarnaast zijn wij ook benieuwd naar jouw eigen verhaal. Ben jij een Eindhovenaar en heb je verhalen die een link hebben met het slavernijverleden? Bijvoorbeeld vanwege jouw roots, familie, vrienden of interesse vanwege je werk of de studies die je hebt gevolgd? Voel je dan welkom en ga mee in gesprek tijdens De Stad Vertelt.

Heb je een bijzonder object? 
Heb je een voorwerp dat de kracht van je verhaal verbeeldt? Een uniek object wat iets vertelt over het slavernijverleden van Eindhoven, jouw familieverhaal, of over jou als inwoner van Eindhoven? Neem het mee en deel je verhaal! De voorwerpen kunnen van alles zijn: beelden, instrumenten, stoffen, erfstukken, boeken, collecteblikjes, paspoorten en foto's van (voor)ouders, kruiden en nog zoveel meer.  

De verhalen en objecten willen we met toestemming verwerken in ons vooronderzoek. Zo richten we ons niet alleen op de archieven, maar nemen we ook hedendaagse verhalen mee in het vooronderzoek.

Meld je uiterlijk 14 januari hier aan voor De Stad Vertelt en dan verwelkomen we je graag op 18 januari! Tijdens de avond wordt er ook een maaltijd inclusief drinken verzorgd. 

* Let op aanmelden verplicht

Wanneer
18 januari
Aanvang 18.30 
Programma 19.00 - 21.00

Locatie:
Muziekgebouw Eindhoven 
Heuvel 140, 5611 DK Eindhoven
Zaal M

Deel dit event graag onder jouw netwerk!

Previous
Previous

BEYOND WALLS - Nieuwsbrief 2024